Toplumları mutlu kılan en önemli etmen bireylerinin mutluluğudur. Bireylerin mutluluğu da şüphesiz nasıl bir çocukluk geçirdikleriyle yakından alakalıdır.
Mutlu ve sağlıklı bir çocukluğun yolu da şuradan geçiyor: Çocuğun faydalanabileceği her imkanın ona sunulmasını; eğitim, sağlık, güvenlik gibi temel konularda eksiksiz uygulamaların sağlanmasının yanı sıra, çocuğun bireysel kapasitesini geliştirecek ve hayatın her alanında aktif katılımına önayak olacak sportif, kültürel, sanatsal ve bilumum sosyal faaliyetlerin de gerçekleştirilmesini sağlamak.
Bugüne kadar, çocuğun anahatlarıyla bahsettiğimiz “yüksek yararı”na yönelik sahip olması gereken hakları düzenleyen pek çok çerçeve belge ortaya konuldu. Bunlar arasında 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilen Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, taraf devlet sayısı ve içeriğiyle günümüzde de evrensel nitelik taşıyan en önemli çerçeve belgedir. Türkiye Cumhuriyeti mevzuatının bir parçası olan bu sözleşmeyle çocuğa verilen haklar ve ilgililerine yüklediği sorumluluklar düşünüldüğünde, gerek evrensel gerekse ulusal anlamda atılması gereken adımların olduğu herkes tarafından kabul edilmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti, uzun yıllardan beri devletin en üst kademesinden en alt kademesine kadar, özverili bir şekilde, sözleşmenin gereklerini yerine getirmek için çalışmaktadır. Devlet eliyle gerçekleştirilen çalışmaların yanı sıra, sivil toplum mekanizmaları da çocuk hakları konusunda farkındalık yaratma ve çeşitli projelerle çocuklara farklı imkanlar sunma konusunda çalışmalarına devam etmektedir.
“Katılım hakkı”, çocuğun sahip olduğu hakları içerisinde taşıdığı kritik önem ile çocuk hakları çalışmalarında dikkate alınması ve odaklanılması gereken noktalardan belki de en önemlisidir. "Katılım kavramı, çocuğun yaşamını etkileyen bütün alanlarda politika ve program geliştirilmesi, önlem alınabilmesi amacıyla, çocuk ile yetişkin arasında yoğun bir iletişim ve alışveriş ortamının kurulması, ortaklaşa çalışılması ve çocuğun katılımının anlık bir eylemden ibaret olmayıp süreklilik arz etmesi gerektiğini vurgular." * Bu noktada 81 ilden 1 kız 1 erkek olmak üzere 162 çocuğun bir araya geldiği, katılımcıların kamu ve özel sektörden karar mekanizmaları ile buluştuğu ve fikir alışverişinde bulunduğu, program içeriğiyle, çocuk haklarının tanıtımı konusunda duyarlı ve hak ihlallerinin üzerine gidecek nesillerin yetiştirilmesi hususunda üstlendiği rolle, ülkenin tamamındaki çocukların seslerini duyurduğu “Ulusal Çocuk Forumları”na ayrıca değinmek gerekir.
Ulusal Çocuk Forumları’nın Meyvesi:
Çocuk Hakları Gönüllüleri Derneği 2000 yılından beri her yılın Kasım ayında Ankara’da düzenlenen bu forumlar, ülkenin dört bir yanında hayata geçirilen irili ufaklı projeleri ve gönüllülerin ulaştığı hedefleriyle ülkemizdeki çocuk hakları çalışmalarının omurgasını oluşturmaktadır. Forumlar, ulusal niteliğiyle katılımcılarının unutulmaz arkadaşlıklar kurduğu, bilgi alışverişinde bulunduğu bu işin son derece etkili ve önemli bir parçasıdır. Üstelik forumlardan yolu geçen çocuklar, ilk etapta çevresinden başlayarak, yaşadığı ortamda farkını belli edecek çalışmalarda yer almışlardır.
Yılların getirdiği birikimle, Çocuk Haklarının Tanıtımı ve çocukların sahip olduğu haklar doğrultusunda yapılan çalışmalarla ülkemiz, Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin gereklerini yerine getirmek için iradesini ve kudretini ortaya koymaktadır. Ulusal Çocuk Forumları’nda illerini temsil etmiş çocukların önemli bir kısmı, artık hayatın farklı alanlarına giriş yapmış birer yetişkindir. Bu noktada, geçmişlerinde önemli yeri olan çocuk hakları çalışmalarının farkında bireyler olarak, topluma hizmet verme gayretinden asla vazgeçmemişlerdir. Ulusal Çocuk Forumları’nın meyveleri günbegün artmaktadır. Ve büyük bir kıvançla dile getirmeliyiz ki; toplumumuza kazandırdıkları ortadadır.
Bizler, yani bu meyve bahçesinin ürünleri olan gençler, edindiğimiz tecrübeleri, bu ülkenin çocuklarına aktarmak niyetindeyiz ve bundan büyük bir onur duyacağız. Bunun için, bizimle aynı amacı taşıyan herkesin, bünyesinde çalışmaktan mutluluk duyacağı, çağın gereklerinden olan güçlü sivil toplumun ülkemizdeki bir süjesi olma hedefiyle yola çıkıyoruz. Çocuk Hakları Gönüllüleri Derneği olarak, çocuk haklarının tanıtılması, çocuklara aktarılması, hak ihlallerinin tespiti ve giderilmesi noktalarında yapacağımız çalışmalar ile gerek ulusal gerekse uluslararası çapta gerçekleştirme niyetinde olduğumuz projelerle, Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ile öngörülen ideal ortamı çocuklarla
buluşturma çabası içinde olacağız.
Bu duygular içerisinde ülkemizdeki ve dünyadaki tüm çocukları saygı ve sevgiyle selamlıyor, toplumun diğer kesimleriyle aralarında sağlam ve faydalı bir köprü olmayı diliyoruz.
Saygılarımızla…
Çocuk Hakları Gönüllüleri Derneği
Çalışma Alanlarımız:
- Çocuk Hakları
- Çocuğa Yönelik Şiddeti Önleme
- Çocuk Katılımı
- Dezavantajlı Çocuklar
- Suça İtilmiş Çocuklar
Değerlerimiz:
- Bağımsızlık
- Eşitlik
- Hoşgörü
- Adalet
- Hakkaniyet